Truman Kapote

Ići dole

Truman Kapote Empty Truman Kapote

Počalji od Knjiški moljac taj Pon Jun 19, 2017 9:45 amNesumnjivo jedan od najkontroverznijih pisaca sjevernoameričke književnosti koji je svjetsku popularnost stekao romanom «Hladnokrvno ubojstvo» (1966). Kroničar elegancije, bludnik, prvorazredni dandy i genijalni samoreklamer, Truman Capote bio je osoba u čijem su ekscentričnom šarmu i sarkazmu uživali i pribojavali ga se, najznačajnije ličnosti tadašnjeg političkog i kulturnog života Amerike.

Truman Capote rodio se u New Orleansu. Počeo je pisati rano, u dobi od samo osam godina. Pohađao je Trinity School i St. John's Academy u New Yorku, ali je prekinuo školovanje u dobi od sedamnaest godina. Nakon toga zapošljava se u magazinu «The New Yorker».

Godine 1948. objavljuje svoj prvi roman «Drugi glasovi, drugi prostori» kojim je odmah izazvao pozornost i aklamacije literarne kritike, ali jednako tako i kontoverze, ponajviše zbog pristupa homoseksualnosti. Međutim, prevladalo je mišljenje da se na američkoj literarnoj sceni pojavilo novo ime vrijedno pažnje. Nastavio je pisati kratke priče, pa uskoro objavljuje zbirke «Drvo noći» (1949) i «Lokalni kolorit» (1950); kratke romane «Harfa od trave (1951) i poznati «Doručak kod Tiffanyja» (1958), portrete ličnosti iz javnog života, drame i scenarije, kao i reportaže, od kojih mu je najpoznatija «Čuju se muze» (1956). Ubrzo nakon toga počinje se zanimati za faktografsku literaturu, naime za ono čime će se na kraju napose proslaviti, a to je neizmišljeni, faktografski roman. U tome je svakako uspio, objavivši svoj čuveni roman «Hladnokrvno ubojstvo», koji će poslužiti kao uzor mnogim piscima.

Po mnogim njegovim dramama i scenarijima snimljeni su filmovi od kojih je svakako najpoznatiji «Doručak kod Tiffanyja», (1961, režija Blake Edwards, glavna uloga Audrey Hepburn), «The Grass Harp» (1996, režija Charles Matthau, uloge: Piper Laurie, Sissy Spacek, Walter Matthau, Edward Furlong, Jack Lemmon, Nell Carter), «In cold Blood», (1967, scenarij i režija Richard Brooks, uloge: Robert Blake, Scott Wilson, John Forsythe, Paul Stewart; televizijski film 1996) i dr. Umro je u dobi od 59 godina, od bolesti jetre izazvane pretjeranom zlouporabom alkohola i droga.
Knjiški moljac
Knjiški moljac
Admin

Broj poruka : 4825
Datum upisa : 08.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Truman Kapote Empty Re: Truman Kapote

Počalji od Knjiški moljac taj Pon Jun 19, 2017 9:46 am

Doručak kod Tifanija mera je za sreću i uspeh mlade Holi Golajtli. Ona živi punim plućima, uživa u životu, netipična je, ponekad malo nestabilna i, što je najvažnije, traži bogatog muža. U njenoj zgradi živi i mladi pisac Pol, a njihovi će se životni putevi ukrstiti na vrlo neobičan način. S vremenom, između ovo dvoje ljudi razvija se divno prijateljstvo, privrženost i ljubav...
Istinski romantična priča, Doručak kod Tifanija predstavlja etalon realistickog romana dvadesetog veka i klasik svetske književnosti namenjen svim generacijama čitalaca.

Truman Kapote Delfi147

Truman Capote - Dorucak kod Tifanija.pdf
Knjiški moljac
Knjiški moljac
Admin

Broj poruka : 4825
Datum upisa : 08.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu