Lav Nikolajevič Tolstoj

Ići dole

Lav Nikolajevič Tolstoj Empty Lav Nikolajevič Tolstoj

Počalji od Knjiški moljac taj Ned Maj 14, 2017 3:17 pm


Lav Nikolajevič Tolstoj 09f69-10
Lav Nikolajevič Tolstoj je bio ruski pisac svrstan u najveće ruske realiste toga doba. Rođen je 9. septembra 1828. godine. Umro je 20. novembra 1910.
Poznat po svoja dva najveća dela, Ana Karenjina i Rat i mir, koja slikaju duboku, psihološku i društvenu pozadinu Rusije i njenog društva u 19. veku.
Bio je esejist, dramatist, kritičar i moralni filozof, i pored svega pacifista i levičar. Svojim naprednim, nenasilnim idejama otpora uticao je na kasnije ličnosti kao što su Martin Luter King i Gandi.
Proglašen je za najboljeg pisca u poslednjih 200 godina i to od strane 125 američkih i britanskih književnika koji su učestvovali u anketi koja je trajala više godina.
Rođen je u Jasnoj Poljani u Rusiji, od oca Nikolaja Iliča Tolstoja i majke Marije Nikolajevne (rođ. Vokonski). Bio je izdanak jedne od najznačajnijih ruskih grofovskih porodica, koja je već nekoliko vekova Rusiji davala mnoge generale, diplomate i pisce.
Dugo godina imao je tutore, ali nakon smrti roditelja 1830. brigu o njemu su preuzeli najbliži rođaci. Na Kazanjskom Univerzitetu je studirao pravo i orijentalne jezike, nakon što je 1844. napustio studije arapsko-turske filologije. Ubrzo i to napušta, podučavajući se samostalno, a započinje i vođenje dnevnika, koji piše do kraja života. Dugo vremena je provodio u Moskvi i Sankt Peterburgu. Napuštajući seoski život, odlazi u južnu Rusiju, gde je njegov brat služio u Krimskom ratu. Ubrzo kao dobrovoljac započinje službu u vojsci, i piše svoje prvo autobiografsko delo „Detstvo" (Detinjstvo), što mu je donelo priznanje i otvorilo mu put u književne vode. Nakon povratka, otvara školu u Jasnoj Poljani za seosku decu i piše o progresivnim teorijama školovanja.
Kasnije delo „Otročestvo" (Dečaštvo) kao i prethodno, usredsređuje se na psihološku i moralnu karakterizaciju heroja od njegove desete do kasnijih godina. Prikazuju svežu, idiličnu sliku ranog detinjstva, nevinosti i radosti, ali i pripovedačevu opservaciju. Godine 1855. pojavljuju se „Sevastopoljske priče“, verovatno autobiografsko delo o mladiću koji je prisiljen na vojnu službu (gde je i sam Tolstoj učestvovao u odbrani opkoljenog Sevastopolja).
Dana 23. septembra 1862. venčao se sa Sofijom Andrejevnom Bers, kćerkom moskovskog fizičara, s kojom je imao trinaestoro dece, od koje je petoro umrlo u ranom dobu. Iako je žena iz njegovih ranih dnevnika doznala za brojne Tolstojeve ljubavne afere, što on nije sakrivao, imali su skladan bračni odnos i porodičnu sreću, što je njemu omogućilo da nesmetano radi na najvećim delima.
Veruje se da je Tolstoj umro od zapaljenja pluća u Astapovu, na železničkoj stanici 1910. godine, nakon što je usred zimske noći napustio dom. Imao je 82 godine. Dugo je bolovao, pa su brigu o njemu preuzele supruga i kćerke. Na mesto smrti odmah su došli lekari, dajući mu injekcije morfija. Policija je pokušala da ograniči pristup posmrtnoj ceremoniji, ali hiljade seljaka je bilo u koloni na njegovoj sahrani. Neki su, doduše, znali samo da je „neki aristokrata preminuo“. Tako se ispostavilo da nisu dovoljno znali o životu i delu ovog ruskog realiste.
Knjiški moljac
Knjiški moljac
Admin

Broj poruka : 4825
Datum upisa : 08.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Lav Nikolajevič Tolstoj Empty Re: Lav Nikolajevič Tolstoj

Počalji od Knjiški moljac taj Ned Maj 14, 2017 3:19 pm

Čini se da Ana Karenjina ima sve što se poželeti može – lepa je, bogata, omiljena u društvu, a njen sin je jednostavno obožava. Međutim, Ana ipak oseća da je život suviše prazan, sve dok ne sretne naočitog i šarmantnog oficira, grofa Vronskog. Njihova veza postaće pravi skandal u visokom društvu i izazvaće ogorčenost i zavist ljudi koji okružuju ovo dvoje ljubavnika. Strastvenoj ljubavi i Aninom putu ka samouništenju suprotstavljena je priča Konstantina Ljevina, mladog čoveka koji teži tome da pronađe spokoj i smisao života – briljantan autoportret samog autora ove izuzetne, bezvremene knjige.
Lav Nikolajevič Tolstoj 78151910
Tolstoj-Ana Karenjina.pdf
4shared.com/office/TQoxrJlUca/Tolstoj-Ana_Karenjina.html
Knjiški moljac
Knjiški moljac
Admin

Broj poruka : 4825
Datum upisa : 08.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Lav Nikolajevič Tolstoj Empty Re: Lav Nikolajevič Tolstoj

Počalji od Knjiški moljac taj Ned Maj 14, 2017 3:22 pm

Kroz ispovjednu pripovijest Pozdniševa, koji je ubio vlastitu suprugu jer ga je, navodno, prevarila s jednim glazbenikom, autor iznosi svoje mišljenje o odnosima između muškaraca i žena, ljubavi, tjelesnoj požudi, braku, majčinstvu, kao i o utjecaju glazbe, koja u čovjeku pobuđuje emocije, i to često u neskladu s društvenim i moralnim zakonom. U pogovoru autor sam tumači moralne pouke koje je želio dati ovom novelom.

Lav Nikolajevič Tolstoj M_100054

Tolstoj - Kreutzerova sonata.pdf
4shared.com/office/bu-R2Vq3ei/Tolstoj_-_Kreutzerova_sonata.html
Knjiški moljac
Knjiški moljac
Admin

Broj poruka : 4825
Datum upisa : 08.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Lav Nikolajevič Tolstoj Empty Re: Lav Nikolajevič Tolstoj

Počalji od Knjiški moljac taj Ned Maj 14, 2017 3:26 pm

Misli skupljene ovde pripadaju najraznovrsnijim
autorima, počevši od braminske, konfucijske, budiske literature do
evanđelja, apostolskih poslanica i mnogih, kako drevnih tako i
novih mislilaca. Većina tih misli, kako pri prevođenju tako i pri
preradama, toliko su izmenjene da ja smatram nezgodnim potpisivati
ih imenima njihovih autora. Najbolje od tih nepotpisanih misli ne
pripadaju meni nego najvećim mudracima sveta.

Lav Nikolajevič Tolstoj 51vqsq10

Tolstoj - Put u život.pdf
4shared.com/office/q89USFX0ca/Tolstoj_-_Put_u_ivot.html
Knjiški moljac
Knjiški moljac
Admin

Broj poruka : 4825
Datum upisa : 08.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Lav Nikolajevič Tolstoj Empty Re: Lav Nikolajevič Tolstoj

Počalji od Knjiški moljac taj Ned Maj 14, 2017 3:33 pm

Rat i mir (rus. Война и мир) je roman Lava Nikolajeviča Tolstoja, čuven po svojoj obimnosti, koji je prvo izdat u Ruskom vesniku (rus. Русский вестник) u razoblju između 1865. i 1869. godine, u kom se opisuje rusko društvo tokom Napoleonove ere. Obično se karakteriše kao jedno od dva Tolstojeva najvažnija remek-dela (pored Ane Karenjine), kao i jedan od najboljih svetskih romana[1][2].

Rat i mir je ponudio svežu fikciju, sa ogromnim brojem likova u zapletu koji nije pokrivao ništa manje teme od onih u naslovu, kao i teme poput mladosti, braka, ljubavi, godina, života i smrti. Iako se danas smatra za roman, u to vreme je oborio toliko veliki broj ubeđenja o tome kako roman treba da izgleda da ga mnogi kritičari iz tog vremena uopšte i nisu tako posmatrali. I sam Tolstoj je smatrao Anu Karenjinu, napisanu desetak godina kasnije, kao svoj prvi roman, u evropskom smislu.

Lav Nikolajevič Tolstoj Lav-to10

-----------------------------------------
Lav Nikolajevič Tolstoj Rat-i-10

Na pocetku prve knjige, na proslavi u julu 1805. koju je ordanizovala Ana Pavlova Šerer - pocasna saradnica kraljice majke Marije Fjodorovne, upoznajemo se sa glavnim porodicama u romanu. Pjer Bezuhov je nepriznati sin imucnog seoskog kneza koji ubrzo umire od kapi, i neocekivano ga ostavlja kao jedinog naslednika njegovog velikog bogatstva. Obrazovan u Francuskoj, i oznacen smrcu svoje majke, Pjer je u suštini dobrodušan, ali društveno neprilagoden zbog svoje otvorene prirode, i teško mu je da se uklopi u Petrogradsko društvo.
Pjerov prijatelj, inteligentni i ironični knez Andrej Bolkonski, je suprug šarmantne Lize, i tek počinje da pronalazi mir u svom bračnom životu. Smatrajući petrogradsko stanovništvo nezanimljivim, odlazi u pomoć Kutuzovu pred nadolazeći rat sa Napoleonom.
Tolstoj nas tada prebacuje u Moskvu, dnevni ruski grad, kao kontrast Petrogradu. Tu upoznajemo porodicu Rostov, koja će postati jedan od vodećih elemenata u nastavku romana. Saznajemo o moskovskom knezu Ilji Rostovom, sa svoje četvoro dece, od kojih živahna Natalija i stariji brat Nikolaj privlače najviše pažnje u romanu. Mlada Nataša, u cvetu rane mladosti, iskazuje svoju nezrelu ljubav Borisu, detinjastom ali disciplinovanom oficiru, dok je Nikolaj zaljubljen u svoju stariju rođaku Sonju. Najstarije dete u porodici Rostov je Vera, koja je hladna, ali u srećnom braku sa nemačkim oficirom. Peća je najmlađe dete, i poput svog starijeg brata, želi da postane vojnik uprkos godinama. Glave porodice su Ilja i Natalija Rostov, voljeni par, uvek zabrinuti oko svoje nemarne politike prema novcu.
U Golim Brdima, gde se nalazi imanje Bolkonskih, knez Andreja ostavlja svoju trudnu suprugu svom ekscentričnom ocu Nikolaju Andrejeviču i veoma religioznoj sestri, knjeginji Mariji Bolkonskoj, i odlazi u rat.
Druga deo se otvara opisima priprema za neizbežni francusko-ruski rat. Na Holabrunskom ratištu, Nikolaj Rostov, sada u eskadronu husara, doživljava svoje vatreno krštenje na frontu. Sreće se sa knezom Andrejom, uz ne baš pozitivne utiske. Kao svi mlađi vojnici, očaran je carom Aleksandrom. Ipak, nekontrolisano se kocka, u društvu sa Denisovim i Dolohovim.
Za vreme kratkog boravka kući, on nalazi porodicu Rostov pred finansijskom propašću zbog lošeg upravljanja prihodima. Sa Denisovim provodi bogatu zimu kući, gde vidi Natašino sazrevanje u devojku. Iako ga majka ubeđuje da nađe sebi ženu sa dobrim finansijskim statusom, on odbija, uz želju da se oženi sa svojom dragom iz detinjstva, rođakom Sonjom.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Tolstoj - Rat i mir 1.pdf
4shared.com/office/uIGDkiD8ei/Tolstoj_-_Rat_i_mir_1.html
--------------------------------------------
Ako postoji centralni lik u romanu Rat i mir, onda je to svakako Pjer Bezuhov, koji se, uz dobijeno nasledstvo, sada nalazi pred mukama jednog ruskog plemića. Veliki deo druge knjige nas upoznaje sa njegovim unutrašnjim borbama i težnjama da se bude bolji čovek. Pošto je sada bogati aristokrata, njegovo bahato ponašanje od ranije je zaboravljeno, i on ulazi u filozofsku potragu svojstvenu za Tolstoja: kako osoba da živi moralan život u etički nesavršenom svetu? Ovo pitanje stalno tišti Pjera. Njegov pokušaj da pomogne svojim kmetovima propada. Onda ulazi u brak sa nemoralnom ćerkom kneza Kuragina, Elen, suprotno svom rasuđivanju. Konačno, pridružuje se i Frimasonima, ali kasnije postaje uvučen u masonsku politiku, i postaje bespomoćan pred supruzinim aferama.
Pjer je neprestano kontrastiran u odnosu na kneza Andreju Bolkonskog, Tolstojevog inteligentnog i ambicioznog alter-ega. Tokom Austerličke bitke Andreja je inspirisan slavnom vizijom o predvođenju vojske, ali biva skoro smrtonosno ranjen. Pred licem smrti, on shvata kako su sve njegove prethodne ambicije bile besmislene, i da je njegov bivši heroj Napoleon, koji ga i spašava tokom jahanja po bojnom polju, tašt koliko i on sam. Nakon oporavka od povreda u vojnoj bolnici, Andreja se vraća kući kako bi ga dočekala ženina smrt tokom porođaja, i biva pogođen svojom grižom savesti zbog toga što se nije bolje ponašao prema njoj dok je još bila živa. Ophrvan nihilističkim zabludama, knez Andreja povučeno živi na svom imanju do Pjerove posete i njihove filozofske rasprave: gde je Bog u nemoralnom svetu? Pjer pokušava da ukaže na paneteizam i život posle smrti.
Mlada Nataša sreće Andreju tokom svog prvog bala, i brzo osvaja njegovu ljubav. Oni se čak i zaručuju, ali na rok od godinu dana. Kad knez Andreja odlazi radi vojnih obaveza, Elen i njen zgodni brat Anatol zajedno organizuju zaveru kako bi zaveli i obeščastili mladu, nezrelu i prelepu Natašu. Zahvaljujući Sonji i Pjeru, ovaj plan propada, ali za Pjera, to je uzrok ponovnog susretanja sa Natašom, i shvatanja da se u nju zaljubio. Nataša, posramljena zbog toga što je zamalo zavedena, raskida zaruke sa knezom Andrejom.
------------------------------------------------------------------------------------------------
Tolstoj - Rat i mir 2.pdf
4shared.com/office/tjcuDWkbei/Tolstoj_-_Rat_i_mir_2.html
----------------------------------------------
Ova knjiga je obojena izrazito ratnom tematikom, i fokus je uglavnom na ratu, a ne na sudbinama junaka, koji su delimično skrajnuti. I sam Napoleon uzima više učešća kao aktivan lik u ovoj knjizi.
Za vreme Velike Komete, koju Pjer posmatra, život ponovo počinje za njega, sa svežom verom u ljubav. Interesantna je scena u kojoj on kabalističkom numerologijom pokušava da poveže svoje ime sa Napoleonom, istorijom, brojem 666. Najmlađi sin Rostovih, Peća, izgara od želje da postane vojnik, što ga odvodi u kraću avanturu u Kremlju.
U međuvremenu, Nikolaj se iznenadno pojavljuje kao junak koji pomaže ožalošćenoj Mariji Bolkonskoj, koja je nakon smrti oca ostavljena u nemilosti svojih pobunjenih kmetova sa imanja. Očaran Marijom, koju prvi put vidi, Nikolaj ponovo razmišlja o braku, smatrajući Marijinu posvećenost, brigu, ali i nasleđe veoma privlačnim. Ipak, ono što ga sprečava u prošenju Marijine ruke je njegovo ranije obećanje rođaci Sonji.Dok se Napoleon probija kroz Rusiju, Pjer odlučuje da posmatra Borodinsku bitku sa dobre pozicije, među ruskim artiljerijskim borcima. Nakon nekog vremena aktivnog posmatranja, i on sam se uključuje, praktično postavši jedan od njih. Tu, on konačno iz prve ruke shvata sve užase rata, i nemilosrdnost ubijanja zdravih i mladih ljudi. Bitka je duga i užasna, ali se iznenađujuće završava neočekivan pobedom Rusa, uprkos brojčano inferiornoj ruskoj vojsci; ipak, general Kutuzov se naoko ne okorišćava ovom činjenicom, već se povlači, dopuštajući Napoleonu da nastavi i izvrši invaziju na prestonicu Moskvu. Stanovništvo masovno beži, i nastaju veliki požari širom grada.
Kada Napoleonova velika vojska okupira napuštenu Moskvu u plamenu, Pjer se odlučuje na kihotovsku misiju atentata na Napoleona. Postaje anonimni čovek u svom tom haosu, lišavajući se svojih odgovornosti nošenjem kmetske odeće i ostavljajući svoje dužnosti i stil života. Jedina poznata osoba koju sreće u ovom periodu je Nataša, koja ga prepoznaje, i iznenada on shvata koliko je voli. Njegov plan propada, i on završava kao jedan od Napoleonovih ratnih zarobljenika, nakon spašavanja jednog deteta u požaru i napada na francuskog legionara zbog nasrtanja na ženu.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Tolstoj - Rat i mir 3.pdf
4shared.com/office/8MYEECDbca/Tolstoj_-_Rat_i_mir_3.html
------------------------------------------------
Nakon što je prisustvovao uništavanju Moskve od strane francuskih vojnika, kao i streljanju ruskih civila, Pjer je osuđen da maršira sa Velikom Armijom u teškom povlačenju iz Moskve u užasnim zimskim uslovima. Ubrzo se sprijateljuje sa svojim saputnikom iz ćelije, Platonom Karatejevim, nenametljivim i prijatnim kmetom. U Karatajevu Petar nalazi sve ono što je želeo od ljudi: poštenje i totalnu nepretencioznost, za razliku od petrogradskog društva, i očigledno pripadnika radničke klase, sa kojim pronalazi smisao životu u prostom radu i saživotu sa njim. Nakon meseci obrta i događaja - i nakon Karatajevljeve smrti nakon što ga je hirovito upucao jedan francuski vojnik - Pjer biva oslobođen od strane Rusa.
Za to vreme, Andreja, nakon ranjavanja u Napoleonovoj invaziji, biva zbrinut od strane Rostovih, koji su u begu, ponovo je sjedinjen sa Natašom i sestrom Marijom, negde pred kraj rata. Izgubivši svu volju za životom, i oprostivši Nataši, on umire, ostavljajući sina Nikolu kao siroče. Ubrzo, Rostove sustiže i tragedija smrti najmlađeg sina Peće.
Pred sam kraj romana, Pjerova supruga Elen umire, i Pjer se ponovo sastaje sa Natašom, dok Rusi pobedonosno obnavljaju Moskvu. Pjer konačno nalazi ljubav, i „oslobođen“ nakon smrti Elen, uzima Natašu za suprugu, dok se Nikolajeva dilema oko izbora između Marije i Sonje završava na Mariji, nakon što ga je Sonja oslobodila od obećanja koje joj je dao. Ženi se Marijom, ali nastavlja da obezbeđuje Sonju do kraja života. Nikolaj i Marija odlučuju da usvoje sina kneza Andreje, i uprkos sitnim nesuglasicama, ostaju verni jedno drugom. Postoje naznake o budućem učešću Nikolaja Bolkonskog i Pjera u budućoj Decembarskoj pobuni, koja je promenila istoriju Rusije, ali to su tek naznake i ništa više.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Tolstoj - Rat i mir 4.pdf
4shared.com/office/Ax8WZ-HMei/Tolstoj_-_Rat_i_mir_4.html


Poslednji izmenio Knjiški moljac dana Ned Maj 14, 2017 7:34 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
Knjiški moljac
Knjiški moljac
Admin

Broj poruka : 4825
Datum upisa : 08.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Lav Nikolajevič Tolstoj Empty Re: Lav Nikolajevič Tolstoj

Počalji od Knjiški moljac taj Ned Maj 14, 2017 3:39 pm

Lav Tolstoj (1828-1910) pripovest “Hadži Murat” napisao je između 1896. i 1904, nadahnut likom čuvenog protivnika carske vlasti koji je bio vođa buntovnika na Kavkazu, a potom bio zbog suparništva sa saplemenicima prinuđen da pređe na rusku stranu. Nije čudo što je delo objavljeno tek 1912, dve godine nakon Tolstojeve smrti. Portret ruskih vojnika i oficira slikan je tamnim bojama. Alkoholizam i korumpiranost carskih oficira Tolstoj ne prećutkuje. Portret Nikolaja I još je mračniji: on je naslikan kao samozadovoljni tiranin koji uživa u surovosti, sitničavost i ulizištvo carevih najbližih saradnika, kontrast između sitnih duša i uglačanog parketa deo su Tolstojeve slike kao da naslućuje događaje koje će uslediti nakon njegove smrti, 1917.

Sukob između hrišćanske Rusije i muslimanske Čečenije slikan je iz ugla doslednog antimilitarizma, protivljenja svakoj sili i nasilju, i “Hadži Murat” daje sliku Tolstojevog razmišljanja pred kraj života. Opisujući krajem stoleća i svog života ono što je lično doživeo četrdeset godina ranije, Tolstoj jasno staje na stranu životne jednostavnosti, strasti postojanja, oličenoj u liku glavnog junaka, naspram modela birokratizovane zapadne civilizacije koja gubi svoju dušu, kako je on video njemu savremenu Rusiju. U sukobu Zapada i Istoka, Tolstoj je na strani Istoka. Tolstojev muzej u Čečeniji preživeo je sve ratove - pisac je među Čečenima omiljen, kao Rus koji je shvatio njihove muke i vrline.

Lav Nikolajevič Tolstoj Hadzi_10

Tolstoj-Hadzi Murat.pdf
4shared.com/office/lp6N8T_yei/Tolstoj-Hadzi_Murat.html
Knjiški moljac
Knjiški moljac
Admin

Broj poruka : 4825
Datum upisa : 08.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Lav Nikolajevič Tolstoj Empty Re: Lav Nikolajevič Tolstoj

Počalji od Knjiški moljac taj Ned Maj 14, 2017 3:45 pm

I seljak i čovek, i grof i socijalista, narodni dobrotvor i anarhista, reformator i buntovnik koji je veličao progres, povrh svega genijalni pisac, autor klasičnih romana "Rat i mir" i "Ana Karenjina", koji su odavno zauzeli svoje mesto u panteonu velikih književnosti, Lav Nikolajević Tolstoj je obeležio celu jednu epohu, može se reći zlatni vek ruske misli i umetnosti.

Lav Nikolajevič Tolstoj Tolsto10

Tolstoj-Sevastopoljske i druge....pdf
------------
4shared.com/office/4a661Dexca/Tolstoj-Sevastopoljske_i_druge.html
Knjiški moljac
Knjiški moljac
Admin

Broj poruka : 4825
Datum upisa : 08.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Lav Nikolajevič Tolstoj Empty Re: Lav Nikolajevič Tolstoj

Počalji od Knjiški moljac taj Uto Maj 30, 2017 5:36 am

Dugo je Vaskrsenje bilo svođeno na ljubavnu priču između plemića i sluškinje, na priču o grehu i iskupljenju, s moralnom poentom.
Ovaj roman je mnogo više od toga, traganje za istinom, priča o dubokoj duhovnoj drami pisca i junak, nemilosrdna kritika ne samo ruskog društva Tolstojevog vremena već svakog društva i svakog vremena.
Iako u tom vremenu nije tako shvaćen Vaskrsenje je knjiga koja razotkriva najtamnije uglove ljudske duše.

Lav Nikolajevič Tolstoj Vaskrs10

L. N. Tolstoj - Vaskrsenje.pdf
4shared.com/office/OBtfwC69ca/L_N_Tolstoj_-_Vaskrsenje.html
Knjiški moljac
Knjiški moljac
Admin

Broj poruka : 4825
Datum upisa : 08.05.2014

Nazad na vrh Ići dole

Lav Nikolajevič Tolstoj Empty Re: Lav Nikolajevič Tolstoj

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu